In 2025 gaat er veel veranderen op het gebied van BPM. Zo zijn er nieuwe regels waar je vanaf 2025 rekening mee moet houden. Als je bijvoorbeeld een bestelbus aan wil schaffen als ondernemer, moet je vanaf 2025 BPM gaan betalen over de bestelbus. Het is wel goed om te weten wat er nog meer gaat veranderen. Hieronder lees je precies wat er allemaal anders wordt in 2025 met betrekking tot BPM en bijtelling.
1. Wat verandert er in de BPM-regels per 2025?
Om te beginnen is het eerst goed om te kijken wat de nieuwe regels worden omtrent de BPM. Zoals hierboven al werd benoemd moeten ondernemers nou gaan betalen als ze een bestelbus willen aanschaffen. Op die manier wordt het dus duurder om een bus aan te schaffen. Daarnaast wordt de BPM ook hoger op auto’s die veel CO2-uitstoot kennen. Vervuilende voertuigen worden dus duurder gemaakt door de nieuwe regelgeving. Dit is omdat de regering graag wil dat de steden zuiniger worden en dus minder vervuild.
Elektrische bestelbussen zijn nog wel van de BPM-regeling af. Mocht je deze dus willen aanschaffen, dan heb je geen last van de hoge kosten. Helemaal geen BPM willen betalen? Dan kun je gemakkelijk een auto leasen voor de zaak. Via 123Lease kun je gemakkelijk kijken wat het aanbod is voor het beste resultaat.
2. Nieuwe bijtellingsregels
Er zijn vanaf 2025 ook verschillende bijtellingsregels waar je rekening mee moet gaan houden. Zo blijft in 2025 het bijtellingstarief wel bestaan voor elektrische auto’s (17% bijtelling t/m 30.000 euro), maar dit zal veranderen vanaf 2026. Vanaf 2026 is de bijtelling hetzelfde als dat van een benzine- of dieselauto (22%). Verder blijft de overheid natuurlijk wel proberen om zoveel mogelijk mensen elektrisch te laten rijden, maar de fiscale voordelen nemen langzaam af.
3. Ontwikkelingen en gevolgen voor elektrisch rijden
Als laatste is het goed om te kijken naar de ontwikkelingen en gevolgen voor elektrisch rijden. Zo scherpen gemeenten milieuzones aan, waardoor emissievrije voertuigen meer voordelen zullen krijgen. Zeker als je werkzaam bent in een stad, is het goed om na te denken over een elektrisch voertuig. In sommige steden mag je vanaf 1 januari 2025 niet meer rijden als je geen elektrische bestelbus hebt. Daarnaast worden elektrische bussen en bestelauto’s steeds populairder door de belastingvoordelen. Ook als je een wagen wil leasen kun je gemakkelijk terecht, aangezien het aanbod steeds groter wordt. Veel meer mensen willen rijden in een elektrisch voertuig, waardoor je gemakkelijker terecht kunt. Kijk snel wat een elektrisch voertuig voor jou kan doen, zodat je je blik richt op de toekomst.
De veranderingen in BPM en bijtelling vanaf 2025 hebben flinke impact, vooral voor ondernemers. Elektrisch rijden blijft aantrekkelijk, maar de fiscale voordelen worden langzaam afgebouwd. Ondertussen worden vervuilende voertuigen juist duurder, en strengere milieuzones maken elektrisch rijden steeds interessanter. Het is dus slim om nu alvast na te denken over de toekomst: kies je voor een elektrische bestelbus, of is leasen misschien een betere optie? Door hier op tijd mee bezig te zijn, kun je onnodige kosten vermijden en goed voorbereid de komende jaren ingaan.